Fenntarthatóság

Már szálláshelyünk létrehozáskor 2011-ben megfogalmazódott bennünk a hosszú távú fenntarthatóság igénye és a környezeti terhelés minimalizálása, az energiafelhasználás racionalizálása, még a magasabb kezdeti bekerülési költségek ellenére is. 

Az üzemeltetési tapasztalatok igazolták a 2012-ben innovatívnak számító megoldásokat.  Az első ütemben épült szálláshelyünk az építéskori szabályozás energetikai elvárásait túlteljesítve egy hagyományos megjelenésű, de modern gépészeti megoldásokkal, hőszigeteléssel rendelkező épület.  A falak Thermo-Block rendszerben épültek, hármas üvegezésű, fokozottan hőszigetelt nyílászárókkal.  A páraszabályozást és a friss, pollenmentes levegőt a Hoval cég hővisszanyerős, távolról vezérelhető szellőztető rendszere biztosítja. 

A kezdetektől napkollektorok termelik a használati melegvizet, ami az év jelentős részében megújuló energiából kerül előállításra.  2016-ban telepítettük első napelemes áramtermelő rendszerünket 12 panellel, majd 2020. nyarán a Kisfaludy Program támogatásának köszönhetően ezt kiegészítve 14 panellel a teljes villamos energiaigényünket napelemekkel tudjuk fedezni. A villamos mérő óránk mellé telepítettünk egy távolról felügyelhető FRONIUS SMART mérőt, így a villamos termelésünk és fogyasztásunk folyamatos online monitoringja biztosított lett 2020-tól, így nemcsak az adott pillanatban, de napi, havi és évi szinten is követni tudjuk a villamos energiafelhasználást, ennek köszönhetően lehetőség van az egyes fogyasztók optimalizálására, az esetleges túlfogyasztások felfedésére és összeségében az energiafelhasználás további racionalizálására.
Image
Image
2012 előtt területünk egy üres rét volt, egy erősen leromlott állapotú ide vezető úttal, szennyvíz elvezetés, ivóvíz hálózat nélkül. Megfelelő minőségű internet sem volt elérhető.  Fejlesztésünk nem csak öncélú volt, az úgynevezett „multiplikátor hatása” mára látványosan mérhető.  Örvényeshegy dinamikus fejlődésnek indult. A településrészen 2 km hosszan teljes szélességben megújult az út, nagysebességű internet került bevezetésre, az általunk kipróbált mintára egyedi szennyvíztisztító kisberendezéseket telepítettek a környékbeli vezetékes ellátással nem elérhető birtokokon, új étterem és új szálláshelyek indultak el.

2012-ben bár Budapestről betelepülőként érkeztünk, a települési önkormányzat örömmel fogadta kezdeményezésünket a fejlesztésekre, és hosszú távú települési szintű fenntarthatósági célokat is meg tudtunk közösen fogalmazni.  

2019-ben így közösen alkottuk már meg a település Fenntartható Klíma és Energia Akciótervét (SECAP), melyben 2030-ig beazonosítottuk a főbb beavatkozási pontokat, fejlesztéseket, és a település elkötelezte magát a CO2 kibocsátásának 40%-os csökkentésére. Ennek köszönhetően 2020 szeptemberére már minden helyi közintézmény villamos energiaellátása 100%-ban napenergiából fedezett: így az általános iskola, óvoda, ifjúsági klub, önkormányzati hivatal és az orvosi rendelő épületei is. Az orvosi rendelőben a 2020-ban átadott örvényeshegyi rendszerünk mintájára SMART mérő került telepítésre, valamint itt a fűtés is távolról vezérelhető korszerű norvég elektromos fűtőpaneles módon került kiépítésre, ahogy nálunk 2020 tavaszán.
Image
Image
Kiránduláshoz kapcsolódó szolgáltatásainkat 2020-tól bővítjük, tervünk egy 18 kerékpárból álló e-bike MTB (pedelec) „flotta” beszerzése.  Az első hat MTB e-bike kerékpárt tesztelésre már beszereztük, felnőtt és gyerek méretekben. A zalai dombok még terepen sem jelentenek ezekkel a biciklikkel kihívást, a nem gyakori túrázóknak meg tudunk mutatni egy új egészséges mozgási és kikapcsolódási lehetőséget, ezáltal egy szélesebb körnek tudunk majd egy egészséges kikapcsolódási lehetőséget biztosítani.  A minőségi e-bike-ok, különösen az MTB-k ára elég magas még jelenleg, beszerzésükben a pályázati lehetőségek tudnak segíteni bennünket az önerőnk mellett.

Az elektromobilitás támogatása kapcsán vannak törekvéseink, melyek 2022-ig még nem valósultak meg.  A nyilvános töltők létesítésének szabályozása sajnos 2020-ban jelentős mértékben szigorodott, ennek ellenére szeretnénk, ha a következő években meg tudnánk valósítani egy nyilvános és fiezetős töltő létesítését.  A 2022-ben romló energiapiaci helyzet miatt sajnos ingyenes töltési lehetőséget nem tudunk jelenleg tervezni sem.
Image
Image
Reggeli kínálatunk jelentős része a közvetlen 30 km-es környezetünkből származik.  Fürdőszobáinkban újratölthető folyékony szappanadagolókat és tusfürdőadagolót használunk.  A működés kezdetén kipróbáltuk az egyszer használatos szappanokat, kis flakonos sampon, tusfürdőket, de ezek kapcsán nagy mennyiségű pazarlás, hulladék keletkezett, így 2015-től áttértünk az adagolós megoldásra.  Rendezvényeinken 2019-től bevezettük a betétdíjas, saját logos „repoharakat” ezzel az eldobható műanyag pohár hulladékot teljesen meg tudtuk szüntetni.
Image
Image

Please publish modules in offcanvas position.